how to make your own website for free
Mobirise
ЈОШ НИЈЕ ГОТОВО

  Удружење грађана „Слобода“ је 2018 године званично поднело предлог Комисији за споменике и називе улица и тргова Града Београда да се у нашем главном глради подигне споменик бившем Председнику Србије и СРЈ Слободану Милошевићу и да се једна улица или трг назове његовим именом.

Исти предлог упућен је и у Председништво Србије да би, како су навели иницијатори, „са њим упознали и шефа државе Александра Вучића“.

Предлог „Слободе“ наишао је на одобравање и добио подршку великог броја грађана Србије и једног дела патриотских политичких странака, али и на разумљиво противљење мањег дела грађана и странака које су 90-тих година подржавала НАТО агресију на СРЈ. Њихов главни аргмент је био да би подизањем споменика „Милошевић био рехабилитован“, што је апсолутна бесмислица јер бивши Председник Србије и СРЈ никада није осуђен ни у Србији ни у иностранству.

Mobirise
Током читаве протекле деценије сличне иницијативе и предлози о подизању споменика Милошевићу су покретане у бројним местима Србије и Црне Горе. Само у 2016 години је предложено на се на овај начин ода почаст Милошевићу у Новом Саду, у Београду, Лесковцу и Алексинцу а 2019 у Беранама.
Иницијатива да једна од улица у Беранама добије име Слободана Милошевића - бившег председника Србије и Савезне Републике Југославије, добила је зелено светло Савета за давање предлога назива насеља, улица и тргова.
Иницијатива је прослеђена Секретаријату за спорт, културу, младе и сарадњу са НВО као надлежном органу да у складу са Законом о спомен обилежјима спроведе процедуру.
Одлуку су једногласно изгласала четири члана Савета који су присуствовали сједници одржаној 18. Децембра 2018, док су три члана била одсутна, а Иницијативу о давању имена Слободана Милошевића једној од улица покренула је НВО Српско историјско - културно друштво „Никола Васојевић“ из Берана

Mobirise
У Алексинца је још 2010 покренута иницијатива да се у том месту подигне спомен парк Слободану Милошевићу. Говорећи о томе за штампу Славиша Јовановић је саопштиода је иницијативу је за 24 часа потписало близу 700 грађана алексиначке општине
- Слободан Милошевић је у своје време имао бирачку подршку од 18.000 гласача на изборима у Алексинцу, тако да је разумљиво што велики број грађана подржава ову иницијативу - каже Јовановић.
Иницијатива је, каже, покренута из три разлога. - У доба Милошевића број незапослених у Алексинцу је био 3.500, данас је 9.000 незапослених (2010). Тада је у Алексинцу радило 15 предузећа, а данас после приватизације ради само једна фирма. У доба обнове земље станове је добило 300 становника, изграђено је 5 зграда, док од 2000. године до данас није изграђена ниједна.
Број људи који се иселио из Алексинца достиже бројку од 2.000 годишње. Затворили су једну средњу школу, укинули гарнизон и рудник, тако да град данас више личи на паланку него на општину - каже Јовановић.
Он је најавио да ће ову иницијативу предати Скупштини општине Алексинац и затражити средства од Министарства културе.- Ако Министарство има 800.000 динара за сајт Геј популације, ваљда ће имати и нешто новца за спомен парк бившег председника Србије - каже Јовановић.
– Покушаћемо у нашој општини да нађемо новац за финансирање споменика, а тражићемо га и од Министарства културе. Још немамо финансијски предрачун, али знамо да ће споменик, који ће бити фигура Милошевића у природној величини или само његова биста, бити скроман и примерен нашим условима. Свесни смо да немамо пара за подизање огромних споменика, какав је, рецимо, споменик Билу Клинтону у Приштини – каже Јовановић.
Председник Скупштине општине Алексинац Мирослав Стојковић каже за Данас да званична иницијатива о подизању спомен-парка Милошевићу није стигла до скупштине. Он каже да ће је уколико стигне до скупштине уврстити у дневни ред у складу са пословником, а да ће се о иницијативи расправљати уколико је буде подржала трећина одборника. Скупштинску већину у Алексинцу, иначе, чине СРС, коалиција ДСС и НС и социјалисти.
Јовановић истиче да је овим чином желео да подсети народ да "после једне историјске дистанце од 10 година дело Слободана Милошевића има и неких светлих тачака"."
Личним залагањем Милошевића, Алексинац је обновљен после НАТО бомбрадовања 5. априла 1999. године када је погинуло 11 Алексинчана, више од 50 је теже и лакше повријеђено, а Улица Вука Караџића потпуно разорена", рекао је Јовановић који је као агроном радио у алексиначком пољопривредном комбинату који је отишао у стечај, а он остао без посла.
Ова група грађана предлаже да спомен-парк, где се налази и споменик жртвама НАТО агресије, буде назван по Милошевићу, јер би и његов споменик био у том парку.

Mobirise
У Прокупљу је 2011 године тамошњој скупштини поднет предлог да се Милошевићу подигне споменик.
– Сви који памте лик и дело председника Милошевића, а то нису само чланови СПС, већ и привредници тражили су од мене као одборника да покренем ову иницијативу. Она је вид захвалности свима онима који су деведесетих учинили напредак док је он био на чело државе - каже Мирољуб Ђорђевић, који иначе жели да се прикључи локалном СПС.
Председник Скупштине Љубиша Ђурковић, који је и председник локалног СПС, објашњава да је проблем у процедури, по којој свака идеја мора прво да се изнесе комисији у форми одборничког питања, па тек онда укључи у дневни ред.
– Већ на следећој седници ћемо имати одговор хоће ли се за Ђорђевићев предлог гласати - рекао је Ђурковић, који није имао коментара на ту идеју.
Ипак, вреди поменути и да је данас почело и сакупљање потписа за ову иницијативу, али је не спроводи СПС већ Покрет социјалиста, на чијем се челу налази некада ударна песница СПС Ратко Зечевић.
Mobirise
За недељу дана прикупљено је око 2 000 потписа за подизање споменика Слободану Милошевићу у Прокупљу, казао је данас Бети председник Општинског одбора Покрета социјалиста, Ратко Зечевић. 
Он је крај пулта у центру града где се скупљају потписи нагласио да ова грађанска иницијатива траје већ недељу дана, као и да очекује да ће врло брзо бити прикупљено 4.000 потписа грађана колико је по Закону о локалној самоуправи довољно да ова иницијатива додје на дневни ред локалног парламента. 
Споменик ће бити подигнут у подножју брда Хисар у код споменика погинулим борцима у Другом светском рату, казао је Зечевић. 
Грађанска иницијатива је покренута после предлога одборника Социјалистичке партије Србије Мирољуба Ђорђевића на последњој седници Скупштине општине да се подигне споменик Милошевићу. 
Ђорђевић је тада рекао да одборници треба да дају сагласност и одреде локацију а да ће се споменик градити средствима донатора а не о трошку општине . 
Председник општине Прокупље (ДС) Милан Арсовић рекао је новинарима да одборници ДС, која има већину у локалној Скупштини неће гласати за овај предлог иако се прикупи 4.000 гласова грађана. И многе друге иницијативе да се подигне споменик или да се улице и тргови у градовима и варошима Србије назову именом Слободана Милошевића јошу век нису реализоване и чекају да се о њима изјасне одговарајуће власти.
АЛИ НАРОД УВЕК ИМА ПОСЛЕДЊУ РЕЧ.

Адреса

Контакт

E-mail - office@sloboda.org.rs

Link

www.sloboda.org..rs