bootstrap html templates

У ГОДИНИ СЛОБОДАНА МИЛОШЕВИЋА

Од судског процеса Милошевићу – проглашеног за процес века – на крају ништа није остало.Кривица Милошевића није доказана, пресудна није изречена. Само је Милошевић физички уклоњен у хашком Трибуналу.
 АНДРЕА МАРТОКИА
Југокоорд, Милано

            У овој години,”Југоkоорд“ (Национална координација за Југославију) завршава свој веома изазован потхват, који на неки начин представља и синтезу оних активности у Италији –друго издање „У одбрану Југославије“. То је једи текста који постоји у нашој домаћој издавачкој панорами и који је икада био посвећен документацији о лику Слободана Милошевића.

        Ово друго издање публикација „У одбрану Југославије“ угледаће светлост дана, захваљујући истом издавачу (Замбон), пуних 15 година од првог, и стога ће се садржати више догађаја који су уследили у међувремену – пре свих, физичку ликвидацију Милошевића у хашком казамату. Штавише, овај свезак укљућиваће велики део нових прилога и материјала објављених у немачких публикација, којих за сада има укупно пет, и у друге есеје и касније публикације о догађајима у ад хок Трибуналу.. 

        Иако је ово дело превасходно подстакнуто квази-судским поступком против Слободана Милошевића, наш поглед је усмерен шире на југословенску драму у целини: односно на много ширу мрежу питања, у којој, међутим, Милошевић и „ад хок Трибунал“ представљају главне наративне прекретнице и, у великој мери, синтезу свих догађаја. Ни протоком времена ова питања изгубила ништа од свог значаја. Подручје Балкана остаје крајње нестабилно након непромишљених, неодговорних операција етно-институционалног инжењеринга које промовише Запад.  

        Ад хок Трибунал је затворио своја врата само у формалном смислу. Стварно он је заправо „предао“ новој ад хок институцији - такозваном Међународном резидуалном механизму за кривичне судове (ИРМЦТ) - да пише новију историју земаља за потрошњу истих западних сила. Механизам је, као институција, потпуно идентичан ад хок Трибуналу, са истим особљем (од првог председника, Теодора Мерона, па наниже) и са истим седиштем у Хагу; поред тога, Механизам такође контролише пропагандно наслеђе ад хок Трибунала - пре свега стварањем информативних центара МКСЈ-а у којима се пажљиво одабрана и направљена огромна, контрадикторна и хаотична маса документације произведене током 25 година ставља на увид академијама, студентима, новинарима и политичарима. Један такав центар отворен је, на пример, у Градској кући у Сарајеву, а слични постоје и у Поли (Истра) и у Бечу.То доказује да питање ад хок Трибунала остаје актуелно и данас.  

        Национална координација „Југокоорд“ се поводом рада Трибунала у Хагу ангажовала у више прилика и повода.У том циљу од 2017. године успостављено је партнерство са Удружењем грађана „Слобода“ у Београду. 

        Наш међунродни конкурс за публикације под именом „Ђузепе Торе“ следи завештање овог добротвора (преминуо 2014) које гласи: „Од Националне координације за Југославију тражим да се овај износ искористи за одбрану оних Срба које терети Специјални суд у Хагу и за упознавање шире јавности са тим шта је заправо та институција - кршење закона, правде и наших осећања хуманости; ту институцију су победници створили као додатак и саставни део својих ратова“. 

        Од судског процеса Милошевићу – проглашеног за процес века – на крају ништа није остало.Кривица Милошевића није доказана, пресудна није изречена. Само је Милошевић физички уклоњен у хашком Трибуналу.  


Адреса

Студентски трг 15
11000, Београ
д

Контакт

www.sloboda.org.rs
office@sloboda.org.rs