Поводом најновије одлуке суда у Москви                              
АКО СУ ЗБИВАЊА У УКРАЈИНИ 2014 БИЛА ДРЖАВНИ УДАР, ШТА ЈЕ БИО 5 ОКТОБРАР?


                    Суд у Москви прогласио је догађаје у Кијеву 2014 године за државни удар којим је збачен легално изабрани председник и инсталиран тренутни режим, преноси РТ. 

                Поступак пред судом је покентуо бивши члан украјинског парламента и кооснивач Комитет за спас Украјине Владимир Олењик. Он је нагласио да је украјински парламент гласао да се збаци председник Виктор Јануковић у фебруари 2014, наводећи притом као основу „лично повлачење од вршења председничких дужности“, али украјински Устав не предвидја ништа слично као оснву за удаљавање (инпичмент) што је незаконито учињено без одлуке украјинског уставног суда. 

           Према томе, како пише РТ.цом, рушење Јануковића је било незаконито као и касније спроведени председнички избори у мају 2014 

          Сведочећи на суду Јануковић је рекао да поседује инфорације да крвопролиће на Мајдану нису изазвале снаге блиске ондашњим властима, већ снајперисти који су оторили ватру са кровова зграда на ненаоружану масу. 

          Званична одлука суда којом је преузимање власти у Украјини 2014 проглашено за државни удар омогућиће да све особе укључене у државни удар буду приведене правди. 

            Изражава се нада да ће се тиме начинити преседан како би се спречили слични неуставни потхвати у будућности другим државама, који најчешће воде у жестоке обрачуне и кршења људских права. Најављено је и обраћање у том смислу Европском суду за људска права.