Актуелно                                


        ОСВРТ НА НОВУ ИТАЛИЈАНСКУ ВЛАДУ                                                                                                                 

Пише: 
ПРОФ ВИНЧЕНЦО БРАНДИ


При стварању ове Владе, у оквиру “хисторијске левице” и група које се још увек аутодефинишу “левичарским” постоји нека врста проширеног страха (истинитог или инструменталног) у јачању деснице и фашизма. Апсолутно извештачене и некорисне, појављују се манифестације у корист устава Демократске странке, управо оне ДС, Матеа Ренциа, (Маттео Рензи) који је још пре неколико месеци хтео променити тај исти Устав, покушај који је потпуно био одбачен од Италијана референдумом 4. децембра 2016. 

У ствари састав нове Владе одражава, мада двосмислено, вољу за промене великог броја Италијана (радника, незапослених, мале средње буржоазије (грађанства?) осиромашених кризом. Вољу коју бивша левица, поставши конзервативна, европски оријентисана и НАТО везана, није знала протумачити, док су групице “екстремне левице” понављале повике без икакве јасне (луцидне?) анализе. 

Значајне су биле изјаве европских бирократа као што је Оеттингер и Јунцкер; (“Тржишта ће упутити Италијане како да гласају” и “Италијани, радите уместо да се жалите”). Даљње критике упућене су новој министарки Унутрашњх послова Елизабети (Елисабетта) Трента, због, (замислите какав скандал!) због присуствовања једном мастеру у Москви, где су били присутни “руски представници наклоњени Путину” и што су у вези Либије бранили “лаичке” позиције представника Тобрушког парламента и генерала Хафтара. 

Поред позиција према вањској политици, интересантни су неки економски предлози нове владе: укидање закона “Форнеро”, (који је смањио пензије) и “Џобс акта” (Јобс Ацт) који је прекрајао рад на одређено време; чисто десничарски је предлог “флат таx” који оспорава принцип прогресивне стопе. 

Потребно је међутим видети како ће све то бити конкретно примењено. 

Велика грешка медјутим, “левице”  је питање “емиграната” , којем би била потребна велика и отворена безпредрасудна дебата. Ако у “левици” је проблем виђења једноставно “хуманитаран” или “антирасистички”, на основиу опсесивне пропаганде у том смислу добро финансираних Невладиних “сорошких” организација, које се посвећују спасавању “миграната”. Са друге тачке гледишта та појава (феномен) може да се сматра као нова гигантска, тенденциозна “трговина робова” снабдевања свежег меса западном капитализму и снижавање права и плата радницима метропола. Са тим и другим проблемима снаге које се дефинишу “левичарске” требале би трезвеније да резонују, како би избегле да решења буду указивана од популистичких партија са релативним и последичним изборним успесима. 

Ако  постоји опасност у деловању нове владе, та опасност није толика у њеној намери ауторитарног типа, расистичког и нацистичког, колико – након бучних изјава о “променама” – у опортунистичкој одбрани фотеља и моћних положаја, до компромиса у вези Еура, ЕУ, САД-а, НАТО-а, на примерима пређашњих влада, од Д’ Алеме * до Монтиа, од Берлускониа до Ренциа и Ђентилониа. 

И на крају, сазнавши управо у часу када се спремам слати у штампу овај чланак, знани финасијер, интригант и циониста Џорџ Сорош, велики финансијер “ обојених револуција” те намештач лажно-хуманитарних НО, напао је вербално Салвиниа (нови потпреседник владе), оптужујући га да прима финансијску помоћ Путина. Та невероватна груба интервенција финансијског голписте, лажног “либерал” хуманисте, потврђује да су игре у Италији и свету много комплексније од онога како би “наивна левица” хтела да нам их предочи.

* Массимо Д’ Алема, бивши комуниста, премијер који је здушно подржао НАТО бомбардирање Федеративне Југославије и дао војну базу у Авиану одакле су полетали амерички авиони.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 


                ПОШАЉИТЕ ВАШ КОМЕНТАР ВАША МЕЈЛ АДРЕСА


ВАШЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ


СУБЈЕКТ

УПИШИТЕ ВАШУ ПОРУКУ