how to create a web page for free


ИДЕЈУ О СПОМЕНИКУ МИЛОШЕВИЋУ
ИСПРЕД КИЈЕВСКЕ ЖЕЛЕЗНИЧКЕ СТАНИЦЕ
ОДОБРАВА ГРАД МОСКВА

Первый Русский Царград

Mobirise

Царград је јуче известио да би у Москви могао да се појави споменик Слободану Милошевићу, председнику Југославије, који је водио земљу током агресије НАТО-а, а касније и био учесник хашког процеса. Сергеј Абишев, извршни директор Института за одрживи развој насеља, рекао је Царграду позадину ове идеје.
У почетку су хтели да поставе споменик у Подмосковљу.
У новембру прошле године група мештана села Солосло Одинцовског округа Московске области покренула је иницијативу за подизање споменика Милошевићу. Ту су некада живела Милошевићева жена и деца. Хтели су да у селу поставе споменик и дају име једној од улица у част Милошевића. 
Будући аутор споменика, српски вајар Драган Раденовић, дошао је прошле јесени у Подмосковље и тада је пристао да направи скулптуру. Резултат је тешко назвати спомеником у класичном смислу, то је уметничка скулптура под називом „Врисак”. Посвећен је Милошевићевом говору на суду у Хагу, у којем је директно оптужио Запад за дволичност и очајнички упозорио народе Русије, Белорусије и Украјине на катастрофе које прете кривицом Запада.
– А када смо почели да координирамо са властима питање постављања споменика у Подмосковљу, један веома високи функционер нам је рекао да размере Милошевићеве личности и идеја да му се постави споменик у селу не одговарају. једни другима. Споменик би требало да буде подигнут у Москви“, рекао је Сергеј Абишев.
Под прозорима амбасаде САД, или на Кијевској железничкој станици.
Постоје две могуће опције за локацију споменика у Москви. Прво трг испред амбасаде САД у Москви. Мунцх маска - у излозима америчких дипломата. Друго, трг Европе испред Кијевске железничке станице према станици. Подсетимо, композиција на овом тргу сада је остала без застава европских држава.
- Питање постављања споменика је тренутно на сагласности. Документе прегледају сви надлежни органи, укључујући канцеларију градоначелника Москве и администрацију председника. Послали смо писма и свим учесницима руског Форбса са понудом да учествују у постављању споменика. Питам се и како ће реаговати“, рекао је Сергеј Владимирович.
- Да ли је у овом случају потребна процедура јавног коментара?
- не. Постоји уредба градоначелника Москве о поступку у таквим случајевима. Ми, аутономна непрофитна организација, смо донатор – скулптуру дајемо Москви бесплатно. Гарантујемо само унапређење територије око споменика.
- Имате ли информације о очекиваном времену инсталације?
– Споменик је физички спреман, изливен у бронзи и чак плаћен 80 одсто. Али он је још увек у Србији. У току је процес одобравања његовог извоза. Не могу да именујем конкретне датуме. Али знам да Москва, када хоће, може да постави споменик за два дана.


ЈОШ О ТОМЕ

Адреса

Студентски трг 15
11.000 Београд , Србија
 

Контакт

www.sloboda.org.rs
E-mail office@sloboda.org.rs