Осврт  
                              
  КАКО СЕ ПРОФЕСОРКА ТУРАЈЛИЋ ОСРАМОТИЛА

Пензионисана професорка Србијанка Турлајић је искористила ТВ емисију на Н1 посвећену иницијативи за подизање споменика бившем председнику СРЈ и Србије Слободану Милошевићу да свали сву кривицу за ратове на територији бивше СРФЈ на Србију и тиме се прописно осрамоти. 

Не знамо да ли је умировљена професорка упозната са изјавом хррватског поглавника Фрање Туђмана да рата не би било да га Хрватска није желела – али то њено евентуално кратко памћене није толико ни битно колико њено већ стереотипно добошарење како је Србија скривила НАТО-агресију. 

Несрећној професорки се не свиђа ни подизање споменика ономе што се, како каже, дешавало деведестих година. По тој логици ваљда није требало дизати ни споменик хероју Милану Тепићу нити уопште размишљати да се споменицима ода поштовање јунацима који су бранили земљу са Кошара. 

У суштини, поента њеног наступа са почасним председником СПС-а Милутоном Мркоњићем на Н1 је покушај да се обесмисли подизање споменика Слободану Милошевићу тиме што ће се довести у везу са афером хладњача. Тај перфидни покушај да се жртва прогласи злочинцем, није успео као што се зна ни Хашком трибуналу, па није ни Турајлићевој. 

Памтимо како се Драган Карлеуша провео када га је тим поводом (афере хладњача) саслушавао Милошевић у Хагу. Ко је уосталом смислио читаву ту ујдурму 2001? Зашто је афера настала тек пошто је Милошевић продат Хагу (сам догађај датира априла 1999)? Први се хладњачама бавио извесни уредник „Тимочке ревије“ (локалног таблоида попут Недељног телеграфа, којег су звали седмични удбограф) , заправо пензионисани полицајац и члан Нове демократије министра унутрашњиј послова Душана Михајловића – истог оног Ваљевца коме је у суседној канцеларији у МУП-у (по Зорану Мијатовићу) седео агент МИ6 Енктони Монтон, иначе по казни послат у Србију због умешаности у убиству Леди Ди (Дајане). 

Афера хладњача савршен је пример како српски НАТО добошари (дубоке Клинтонове државе) фабрикују лажи и подвале о деведесетим у циљу прања сопствених руку. Ништа није повезало Милошевића са поменутом хладњачом. Никакви докази да су у њој нађени лешеви нису презентирани суду: наводне фотографије побијених су нестале, полицијски техничар који је сведочио у Хагу имао је 1986 мождани удар, што му наводно 2001 није сметало да памти шта је видео 1999 године, када је упитан зашто је изјавио да су лешеви били у униформама ОВК, сведок је рекао да му је то сугерисао Драган Карлауша, истражни судија из Кладова одбио је да изврши увиђај пошто, како је рекао, није у његовој надлежности већ окружног судије, што значи да је полицијски техичар обављао истражне радње без присуства надлежног судије... И читава подметачина са афером пред Трибуналом се претворила у ћорак; никаква пресуда није донета, тужба је одбачена (један заштићени сведок лаком на паре се толико уплашио да се напрасно онесвестио па није ни саслушан) па професорка своју срамоту гради на очекивању да је све то одавно заборављено. 

Део те подвале – да се подетимо! – био је у покушају да се и убиство браће Битићи додведе у везу са афером хладњача. Тиме би се одрадио посао за фамозног албанског лобисту у Вашингону, Диоградија који би на овоме дебело профитирао.Ни то није успело.. 

Није, међутим, то све што би професорка желела да заборавимо како би старе лажи подгревала на новом споменику. Због тога је подсећамо шта су њени миљеници из ДОС-а у време фабриковања афере изјављивали: Министар правде Владан Батић изјавио је да "нема намеру да се ретроактивно враћа на неки камион", као да је, не дај боже, већ био у њему. извештава Сорошово Време. Савезни министар полиције Зоран Живковић случај је коментарисао махом у контексту несталих Срба, а републички министар полиције Душан Михајловић, пет дана након што су сви водећи београдски листови пренели Витомировићев текст (Тимочку ревију), изјављује да "ових дана не стиже да чита новине". Једини је Горан Весић пророчки објавио да ће тога још бити. 

Вероватно најоригиналнији коментар дао је председник Владе Зоран Ђинђић, речима да су од ратних злочинаца "много опаснији они што држе коцкарнице и парфимерије". 

Професорка Турајлић је, осим што је погрешно рачунала на заборавнону јавност, мало поранила својом изјавом да ће подизање споменика Слободану Милошевићу поделити Србију. Требала је да сачека изјашњавање грађана Србије у чије име говори. Овако се и поводом споменика херојима деведестих година и споменика само осрамотила.
 
.
                                   

                                   


                                                     
                   

                ПОШАЉИТЕ ВАШ КОМЕНТАР ВАША МЕЈЛ АДРЕСА


ВАШЕ ИМЕ И ПРЕЗИМЕ


СУБЈЕКТ

УПИШИТЕ ВАШУ ПОРУКУ